Tuesday, September 17, 2019

中国の問題が拡大:先ほどもらった、ある友人からメモ

China’s Problem Set Grows: Note from a friend just came in:

「中国が米国の大豆と豚肉への課税を取り下げたという今日のニュースについて、世間は全く注目していない」

たしかにそのとおりです。。。

まず第一に大豆と豚肉は重要なタンパク源で、その調達は全ての国にとって常に頭の痛い問題ですが、中国にとっての重要度はその比ではありません。野菜を中心とした食事の習慣と豚肉を食べることがある種の威信を醸すことを念頭に置くと(中流階級は夕食に豚肉を週に何度食べたかで豊かさを計られ、村人は豚肉を儀式に使います)、中国国民のタンパク源は大豆と豚肉に限られています(もちろん魚も一般的ですが、大豆や豚肉ほど容易に入手可能というわけではありません)。

第二にこれらを課税対象から外すことで、中国は国内消費のための十分なタンパク源、つまり大豆も豚肉も一般的でしかも豚肉は好まれる肉なのですが、自前で生産できないことを認めてしまいました。考えてもみてください、もしも米国がコーンや牛肉も手に入らず小麦とチキンが不足したらどうなるでしょうか、一千万人もの大都市をいくつも抱え、耕作に適した土地はいまや三分の一だとしたら。それが中国です。

では、いったい中国の農業の何が問題なのでしょう? 基本的に中国には国内で必要とするだけの大豆を育てるための土地がありません。しかも養豚は普及していますが大規模な感染で、防ぐことが事実上困難とみられる豚風邪(豚コレラなど)によって壊滅状態にあります。中国の豚のおよそ 60% が豚風邪に感染していると見られています。

このわるい状況をさらに悪化させることに、中国の役人は豚風邪の蔓延を阻止するために検疫を強制する能力がありませんし、はびこった不正で腐りきっています。

一見、これらは防衛あるいは軍事とあまり関係の無いことのように見えますが、実は共産主義者(レッドアーミー)を支える経済的で組織的な文民サポートシステムに関する洞察を与え、かつ中国の軍事と政府に固有の構造的および組織的な状態について示唆を与える出来事であると私は見ています。

食糧供給危機における中国の反応を注意深く研究し、その結果を軍事に応用し、彼らがストレス下でどうするのか、どのような資源を展開するのか、どのように反応を組織するのか理解することでさまざまな重要な結論を導くことができるでしょう。

「ここに明記します:食糧のサプライチェーンは国の安全保障にかかわる事項であり、軍にとって最も基本的な必要事項である。これを研究することで多くのことが学ぶことができる。」


China’s Problem Set Grows: Note from a friend just came in:
”There is a tiny, tiny notice in the news today that China has backed off on its tariffs on US soy and pork.
Ya don't say...
First of all, soy and pork are protein, which is a chronic problem in all national food chains, but more so in China. Between their traditional plant based diet and the cultural prestige of eating pork (the middle class literally measures its affluence by how many nights a week they eat pork and the lower classes and villages use pork as a celebratory meal), China's protein consumption is very narrowly restricted to soy and pork (fish is common, but not nearly as available as soy and pork).
Second, by lifting the tariffs, China has just admitted it cannot produce enough protein for national consumption, both as a staple or as a preferred meat. Imagine a US shortage of wheat and chicken, with no real access to corn or beef, and a couple dozen urban areas of 20 millions or more with just a third arable land as now. That's China.
So, what's the problem with China's agricultural industry? Basically, they simply do not have enough land to grow the volume of soy they need; and, their pork production is highly diffused and is ravaged by a massive and seemingly uncontrollable swine flu epidemic. In fact, it is estimated that up to 60% of China's pigs are infected with the flu.
To compound a bad situation to worse, Chinese officials are both incapable of enforcing a quarantine and too corrupt to stop the spread of the flu.
While this seems to have little to do with defense or military matters, I would suggest it is a huge red shift event offering insights into both the underlying economic and organizational civilian support system of the Red Army and suggestive of a wider indigenous structural and organizational condition of the military and government writ large.
I believe we can draw significant conclusions from closely studying China's responses to this food supply crisis and extrapolating our observations to the military to understand what they do under stressful conditions, what resources they deploy, and how they organize their response. Not to mention, how the civilian population responds to the military's demands.
“Stipulated: The food supply chain is in fact a national security issue and it is a function of the military's most basic needs. A lot can be learned by studying this issue.”



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